Renovera före försäljningen? Det beror på…

stravaigin Kostnader med snickare, Material, Renovera

 Det är dags att sälja din bostad och gå vidare i livet. Men hur mycket kan du få för den och vad kan du göra för att få ”lite mer”? Det kan handla om allt från att städa lite extra noggrant till att göra en hel köksrenovering. I denna artikel lägger vi fokus på renoveringarna. Om det är värt det beror till stor del på vilken stil och standard du har på bostaden i övrigt.

Ska du sälja din villa är ett första steg att låta en besiktningsman göra en objektiv besiktning. Besiktningsmannen kommer då att söka efter mögel, fukt och brister i konstruktionen. Detta protokoll är självklart till en fördel när mäklaren sedan ska lägga ut bostaden på Hemnet och i andra försäljningskanaler.

Visar det sig att besiktningen visar brister eller till och med vattenskador bör detta generellt åtgärdas först. Detta åtminstone om det är mindre brister som kan åtgärdas utan större kostnader. Är det brister i köket kan även en köksrenovering behöva göras då ytterst få är beredda att flytta in en bostad utan fungerande kök.

Att göra en slutbesiktning kostar mellan 10 000 kr och 15 000 kr och rekommenderas av många mäklare då det skapar en trygghet för köparen att en första kontroll skett.

Något annat man kan se på är om det går att skapa fler rum i bostaden med en mindre insats för köksrenovering. Kanske har ni idag ett mycket stort sovrum eller allrum. Kan ni förvandla er trea till en fyra kan det alltså öka värdet. Detta utifrån att flera familjer kan bli intresserade.

Här kan man sätta upp en portabel innervägg som därmed enbart spänns upp mot taket. Det krävs mycket lite av skruvande i andra väggar vilket även innebär att man snabbt och enkelt kan ta bort väggen om köparen önskar detta.

Badrum- och köksrenovering?

När det kommer till mindre renoveringar är det viktigt att göra klart. Låt det inte finnas ofärdiga projekt i hemmet (det gör det i nästan alla hem). Det är snabbt åtgärdar och billigt. När det sedan kommer till badrum- och köksrenovering är det inte lika självklart vilken väg man ska gå.

Har du kunskaperna om att renovera själv kan det hålla nere priset. Men samtidigt blir många köpare skeptiska till kvalitén om de får höra att badrummet är renoverat av en ”amatör”. Detta oavsett hur mycket kunskap om badrumsrenovering man än besitter. Detsamma kan gälla för en köksrenovering.

I detta läge får man istället se på helheten. Är det ett hus från 70-talet där flera rum inte renoverats sedan dess är det helt väntat att någon köksrenovering eller badrumsrenovering inte skett. De som köper bostaden och får badrumsrenovering helt enkelt räkna in en totalrust på hela bostaden.

Är det istället ”tipp topp” över hela huset och sedan ett kök för en badrumsrenovering som knappt går att utnyttja bör man absolut se över om en köksrenovering kan genomföras innan försäljning.

Kortfattat bör man renovera de saker som är billiga och enkla att genomföra. När det kommer till större renoveringar kan de vara lönsamma i det fall som rummen behöver höjas till standard som resterande bostad har.

You May Also Like..

Varför är taktvätt nödvändigt? 

Det där med taktvätt kan låta konstigt för vissa. Taket blir väl rent när det regnar? Saken är den att det inte riktigt stämmer. Regn gör faktiskt inte taket rent. Men varför är det där med taktvätt egentligen så populärt? 

 

Taktvätt gör det möjligt att granska taket 

När taket är fullt med smuts, mossa och annat är det svår att inspektera det. En spricka i en takpanna kan gömma sig under smutsen, mossa på takpappen kan dölja hål och så vidare. Genom att ta bort allt som inte ska vara på taket kan man inspektera och granska det ordentligt. Det är bara då man ser om taket behöver renoveras eller bytas. Att se skicket på ett gammalt och smutsigt tak är helt omöjligt. 

 

Krav att tvätta taket innan målning 

Om man ska måla taket måste man alltid tvätta det innan. Annars kommer färgen att fästa på smutsen. När det regnar, eller om man tvättar taket längre fram spolas all färg bort med smutsen och taket behöver målas om igen. Det finns också en risk att färgen inte fäster alls om taket inte är rent. I regel tvättar firmor som målar tak alltid taket innan för bästa resultat. 

Roof Cleaning Service - Takläggaren Göteborg

Tvätten gör taket finare 

Ett nytvättat tak ger huset en helt annan uppsyn. Om man ska köpa en villa och ser att taket är rent bli man i regel genast mer positiv. Ett hus utan tak är inget hus, och om man kan se att taket blivit väl omhändertaget är chansen stor att även resten av huset ser fint ut. Om man redan äger sitt hus blir det betydligt roligare att komma hem till ett hus som verkligen lyser. Så mycket kan faktiskt taket göra för helheten även om det låter konstigt i mångas ögon. 

 

Ge taket längre hållbarhet 

Den kanske huvudsakliga anledningen till att man gör en taktvätt är att taket får en betydligt längre hållbarhet. Mossa, smuts och svampar sliter på taket och gör takpapp samt takpannor sköra. I takt med att smutsen byggs på blir också vattenavrinningen sämre och det i sin tur leder till att vatten kan bli stående på taket och även det urlakar taket material. Får man bort all smuts och mossa blir man också av med vattenavrinningsproblemen. I samband med en taktvätt rengörs också hängrännorna som ofta fylls med smuts, löv och annat skräp. När även de blir rena och fungerar som de ska kommer huset må mycket bättre och taket hålla för flera år till. 

 

Är en begravningsbyrå ett måste?

Att vända sig till en begravningsbyrå när det är dags att planera en begravning är vanligt – de har både kunskap och erfarenhet inom området. Dessutom erbjuder de både rådgivning och stöd för de som är i behov av det.

Även om det kan vara smidigt och bekvämt att låta en begravningsbyrå ta hand om hela processen kan det dock finnas vissa nackdelar, varav priset är den största. Så måste man anlita en byrå? Finns det saker man kan göra själv för att minska kostnaden?

För- och nackdel med begravningsbyrå

Fördelarna med att vända sig till en begravningsentreprenör är såklart många. Dels erbjuder de värdefull rådgivning som kan underlätta i sorgens mörkaste stunder, men de kan även erbjuda hjälp med krångligare moment, till exempel transporter och juridiska frågor.

Att ha någon vid sin sida som vet vad de gör i samband med ett dödsfall kan kännas skönt, särskilt om man inte har så många närstående. En byrå kan hjälpa dig med allt ifrån val av blommor, kista och musik till planering av minnesstund, catering och tömning av dödsbo.

Dyr prislapp

Den allra största nackdelen när det gäller begravningsbyråer är att det kan kosta en hel del, särskilt om man lämnar över allt till dem. Oftast brukar kostnaden landa på omkring 20 000 kronor, vilket kan vara svårt att betala, särskilt om man inte har en god ekonomi.

Den begravningsavgift som alla svenskar betalar via skatten täcker kostnader för själva ceremonin (kyrka, präst och gravplats), men övriga kostnader måste du själv stå för.

Att planera på egen hand 

Självklart är det möjligt att planera en begravning på egen hand istället för att vända sig till en begravningsbyrå – om man orkar förstås. Genom att göra det kan man spara in en hel del pengar, men samtidigt kommer det att krävas en hel del arbete.

Många tror att en begravning enbart handlar om en vacker ceremoni i en kyrka, men det är mycket som ska fixas. Här kommer några exempel:

 

 • Val av kista
 • Blomarrangemang
 • Begravningsprogram
 • Musikval
 • Transport från sjukhuset, hemmet eller ålderdomshemmet
 • Rensning av dödsbo
 • Bouppteckning och viktiga intyg
 • Gravsten alternativt urna
 • Dödsannons (om en sådan önskas)
 • Planering av minnesstund med förtäring

Ta hjälp av familj och vänner

Att ta hjälp av familj och vänner kan såklart vara ett bra alternativ för dig som vill hålla nere kostnaderna. Då kan ni fördela uppgifterna emellan er och ansvara för olika moment. Någon kan ansvara för fika och kaffe vid minnesstunden medan någon annan kan ansvara för blomarrangemanget.

Det som kan bli lite svårt att ta hand om på egen hand är transporter och juridiska frågor, i alla fall om man inte har erfarenhet av detta sedan innan. När det gäller dessa moment kan det faktiskt vara en bra ide att vända sig till en begravningsbyrå.

Om du inte har råd med begravningen

Begravningar är inte billiga och även om begravningsavgiften underlättar räcker den inte till allt. Det finns såklart vissa saker man kan välja bort, till exempel minnesstunden, men utöver detta behövs det mesta. Oavsett hur mycket man drar ner på kostnaderna kommer det finnas fall där dödsboets tillgångar helt enkelt inte räcker till.

Det man kan göra då är att vända sig till sitt lokala socialkontor. Där kan man nämligen ansöka om bidrag för en enklare, men ändå värdig begravning med både dödsannons och gravsten. Huruvida detta bidrag kommer att beviljas eller inte beror dock på dödsboets inkomster och utgifter på själva dödsdagen.

Så blir städningen betydligt roligare

Går det att göra städning roligt? Kanske inte för alla. Men det går alltid att det göra roligare – och därmed mindre tråkigt.  Vi bjuder på fem enkla tips för att göra städning lite lättsammare att utföra

 1. Hörsel – Vad lyssnar du på?

På med favoritartisten på Spotify, höj volymen och försvinn in i musiken. Musik förmedlar en känsla oavsett om man vill det eller inte. Så lägg deppiga ballader åt sidan och sätt på glad och fartfylld musik.

Ett annat alternativ är att välja att lyssna på en ljudbok eller pod. Fokus ligger på att lyssna och städning sker ”bara av farten”. Med en lång ljudbok kanske du hinner både städa, diska och laga mat innan den är slut.

 1. Känslan – Delmål och mål

Vad kan du unna dig när du är klar med din städning? Är det att gå ut och äta? Se på en film eller något annat? Det kan till och med behövas vissa delmoment som ger belöningar. Allt beror på hur stor städning som behöver genomföras.

 1. Vad ser du? – Skapa struktur

Städning är betydligt enklare att utföra när man vet vad varje sak ska ligga för alberts-service & hemstädning. I annat fall är risken stor att vissa saker flyttas flera gånger under städtillfället. Har du inte struktur är första steget att skapa sådan. Behövs det lådor i hallen där mössor och vantar kan placeras? Behövs krokar?

I förråd kan det vara fördelaktigt att markera upp med markeringstejp och tuschpenna var allt ska vara. Ofta skapas stress av att man ser ett hem ostädat men ser man struktur och ordning så skapas lugn.

 1. Gemenskapen – Städa tillsammans

Det mesta blir roligare när man gör det tillsammans med någon annan. Varför inte göra städbytardagar? En dag där förmiddagen handlar om att städning genomförs hemma hos dig och en vän kommer över och hjälper till. På eftermiddagen är det sedan din tur att gå över och hjälpa vännen. Ni får bägge roligare under dagen, fint i hemmet och dessutom en stund att umgås.

 1. Städprodukterna – Kvalité gör skillnad

Behöver man köpa in allt städmaterial i högsta kvalité för att städning ska bli roligt? Nej, men delvis kan det hjälpa. Att använda fel rengöringsmedel gör att tiden du lägger på städningen tar betydligt längre tid. Dessutom blir det ofta jobbigare och frustrerande. Tycker du om att använda dammvippa istället för trasa så köp en sådan. Små detaljer som i längden gör det roligare att städa.

Secured By miniOrange