Så vet du om du kan lita på din takläggare

Förtroende är en viktig del av förhållandet mellan dig och din takläggare. Det är trots allt så att du anförtror honom eller henne med den del av ditt hus struktur som skyddar hela din bostad och säkerställer din familjs välbefinnande och komfort. Så hur kan man försäkra sig om att ens takläggare är trovärdig innan man anlitar denne? Genom att väga in nedanstående faktorer kan du göra ett bra val.

Takläggaren följer god affärssed

En bra takläggare bör ha en fysisk adress och lång erfarenhet av takläggning i ditt område. Du kan också avgöra huruvida han eller hon följer god affärssed genom att kontrollera att takläggaren uppfyller följande grundläggande kriterier:

  • Innehar F-skattsedel. För att försäkra dig om att du inte anlitar svartjobbare, bör du kontrollera att entreprenören har en F-skattsedel och är momsregistrerad.
  • Har en försäkring som täcker såväl personligt ansvar som skada på fastighet. En giltig försäkring är ett absolut måste, och du bör därför be din entreprenör att få se bevis på dennes certifieringar och försäkringar.

Ett gott rykte

Ansvarsfulla takläggare har ofta djupa rötter i lokalsamhället, och de värderar också de förhållanden som de har skapat med såväl kunder som leverantörer. För att kontrollera en entreprenörs rykte, bör du tala med tidigare kunde och fråga huruvida de var nöjda med det jobb som utfördes, om projektet slutfördes tidsenligt och om de skulle anlita entreprenören på nytt. Du bör även ta i beaktande att en pålitlig takläggare sannolikt har en hög kreditvärdighet hos UC och andra kreditupplysningsföretag.

Av ovanstående anledningar kan det vara en god idé att anlita en lokal entreprenör. Det ger nämligen en garanti för att företaget inte bara för stunden arbetar i ditt område, utan att de har en etablerad verksamhet i ditt närområde och ett lokalt rykte. Det är inte ovanligt att kunder upplever problem med takläggningen inom garantitiden och därmed hör av sig till sin takläggare, bara för att upptäcka att entreprenören har flyttat eller gått upp i rök. Det är lätt att producera pappersarbete, men garantin är inte bättre än leverantörens rykte och livslängd.

Priset är inte allt

Du bör aldrig välja en takläggare enbart utifrån prislappen. Lägre anbud driver ofta ner marknaden och tvingar entreprenörer med högre omkostnader att sänka sig till orimliga nivåer. De som lägger tak vid sidan om sitt vanliga jobb kan alltid utföra arbetet billigare, men i det långa loppet får du vad du betalar för.

Genom att tänka på ovanstående faktorer när du väljer entreprenör, kan du försäkra dig om att du gör ett bra val!

Secured By miniOrange