Så tar du hand om ditt betongtak

stravaigin Uncategorized

Betongpannor har blivit vanligt förekommande som material på tak, kanske främst tack vare den långa livslängden. Tar man hand om taket och pannorna på rätt sätt kan man dessutom för länga den ytterligare. Rengöring, kontroll och byte av trasiga och skadade pannor är sådant man både kan göra själv och med hjälp av takläggare för att få sitt tak att hålla extra länge.

Rengöring och underhåll

Att rengöra taket med jämna mellanrum kommer hålla det fräschare längre. Vid mossa och andra angrepp är det viktigt att man använder ett speciellt framtaget medel för att avlägsna smutsen. Det går även bra att använda sig av en högtryckstvätt. Vad gäller underhåll så kan det vara bra att förnya pannornas ytskikt någon gång eftersom dom kommer ta stryk av väder och vind och därmed både bli fula och mindre hållbara. Har man inte erfarenhet som https://takläggarestockholmslän.se/ av att vistas på tak eller om man saknar säkerhetsutrustning som sele bör man inte själv rengöra eller underhålla taket på egen hand. Det är bättre att kontakta en takläggare för att slippa utsätta sig själv för onödiga risker.

Årlig kontroll

Oavsett vilket material man har på taket ska man se till att göra en kontroll, helst en gång om året. På så vis har man en bra försäkring om att allt ser bra ut och man kan också upptäcka skador i god tid. Precis som vid rengöring och underhåll ska man undvika att vara på taket själv om man saknar erfarenhet och säkerhetsutrustning. En certifierad takläggare kan genomföra en bra kontroll och man får dessutom en korrekt bedömning av takets skick.

Byte av trasiga pannor

Har några av pannorna gått sönder räcker det oftast att byta ut just dessa. Man behöver alltså inte lägga om hela taket, förutsatt att andra delar är hela och fungerar som dom ska. Även vid små sprickor ska man se till att snabbt byta ut materialet så att man inte riskerar läckage.

Tar man hand om sitt betongtak på ett bra sätt kan det hålla i över 40 år. Med rätt utrustning, erfarenhet och kunskaper kan man rengöra, underhålla och byta ut trasiga pannor ganska enkelt på egen hand men är man osäker ska man alltid kontakta en takläggare. Att vistas på tak är farligt för den ovane och det har ingen betydelse om man bara ska plocka ner gamla kvistar och löv eller om man ska göra en större åtgärd.

Secured By miniOrange