Att vända sig till en begravningsbyrå när det är dags att planera en begravning är vanligt – de har både kunskap och erfarenhet inom området. Dessutom erbjuder de både rådgivning och stöd för de som är i behov av det.
Även om det kan vara smidigt och bekvämt att låta en begravningsbyrå ta hand om hela processen kan det dock finnas vissa nackdelar, varav priset är den största. Så måste man anlita en byrå? Finns det saker man kan göra själv för att minska kostnaden?
För- och nackdel med begravningsbyrå
Fördelarna med att vända sig till en begravningsentreprenör är såklart många. Dels erbjuder de värdefull rådgivning som kan underlätta i sorgens mörkaste stunder, men de kan även erbjuda hjälp med krångligare moment, till exempel transporter och juridiska frågor.
Att ha någon vid sin sida som vet vad de gör i samband med ett dödsfall kan kännas skönt, särskilt om man inte har så många närstående. En byrå kan hjälpa dig med allt ifrån val av blommor, kista och musik till planering av minnesstund, catering och tömning av dödsbo.
Dyr prislapp
Den allra största nackdelen när det gäller begravningsbyråer är att det kan kosta en hel del, särskilt om man lämnar över allt till dem. Oftast brukar kostnaden landa på omkring 20 000 kronor, vilket kan vara svårt att betala, särskilt om man inte har en god ekonomi.
Den begravningsavgift som alla svenskar betalar via skatten täcker kostnader för själva ceremonin (kyrka, präst och gravplats), men övriga kostnader måste du själv stå för.
Att planera på egen hand
Självklart är det möjligt att planera en begravning på egen hand istället för att vända sig till en begravningsbyrå – om man orkar förstås. Genom att göra det kan man spara in en hel del pengar, men samtidigt kommer det att krävas en hel del arbete.
Många tror att en begravning enbart handlar om en vacker ceremoni i en kyrka, men det är mycket som ska fixas. Här kommer några exempel:
- Val av kista
- Blomarrangemang
- Begravningsprogram
- Musikval
- Transport från sjukhuset, hemmet eller ålderdomshemmet
- Rensning av dödsbo
- Bouppteckning och viktiga intyg
- Gravsten alternativt urna
- Dödsannons (om en sådan önskas)
- Planering av minnesstund med förtäring
Ta hjälp av familj och vänner
Att ta hjälp av familj och vänner kan såklart vara ett bra alternativ för dig som vill hålla nere kostnaderna. Då kan ni fördela uppgifterna emellan er och ansvara för olika moment. Någon kan ansvara för fika och kaffe vid minnesstunden medan någon annan kan ansvara för blomarrangemanget.
Det som kan bli lite svårt att ta hand om på egen hand är transporter och juridiska frågor, i alla fall om man inte har erfarenhet av detta sedan innan. När det gäller dessa moment kan det faktiskt vara en bra ide att vända sig till en begravningsbyrå.
Om du inte har råd med begravningen
Begravningar är inte billiga och även om begravningsavgiften underlättar räcker den inte till allt. Det finns såklart vissa saker man kan välja bort, till exempel minnesstunden, men utöver detta behövs det mesta. Oavsett hur mycket man drar ner på kostnaderna kommer det finnas fall där dödsboets tillgångar helt enkelt inte räcker till.
Det man kan göra då är att vända sig till sitt lokala socialkontor. Där kan man nämligen ansöka om bidrag för en enklare, men ändå värdig begravning med både dödsannons och gravsten. Huruvida detta bidrag kommer att beviljas eller inte beror dock på dödsboets inkomster och utgifter på själva dödsdagen.